(recept
si oblíbilo 172 návštěvníků)
Hrášková polévka a la Zdeněk Pohlreich ANO, ŠÉFE!
Potřebné ingredience
drůbeží bujón, hrášek (čerstvý nebo zmražený), pórek, cibule, česnek, máslo, smetana, pepř, sůl, rohlík
Postup přípravy
Na másle osmahneme bílou část pórku, stroužek česneku, půlku větší cibule a hrášek (u zmraženého celý sáček). osolíme, opepříme, přilejeme vývar, tak aby sahal asi 2cm nad zeleninu a chvíli povaříme. potom rozmixujeme a přepasírujeme vše přes sítko. zjemníme smetanou a znovu promixujeme. podáváme s osmaženým rohlíkem.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
29. 9. 2014, 22:52
martina0202
(upraveno)
29. 9. 2014, 20:04
Bujon bez glutamátu není, vždy to obsahuje kvasnicový extrakt a to je glutamát bohužel
Zrušený účet
(upraveno)
6. 3. 2018, 10:26
@martina0202
Ale je, třeba tento, kupuju už nějaký rok https://www.dm.cz/dmbio-zeleninovy-vyvar-bez-drozdi-v-kostce-p4010355325235.html
Haničko sluničko
(upraveno)
12. 12. 2013, 11:13
Mnami, tak to je naprosto bezkonkurencni polivcicka diky moc za recept Hanka
Dougie
(upraveno)
10. 2. 2014, 20:06
@Haničko sluničko
Děkuji moc ) MEJTE SE KRAAASNEEEEE
Olynka
(upraveno)
7. 2. 2013, 10:43
Vynikající hráškovka Vařila jsem dětem a super. Přidala jsem bio kuřecí bojun pro rýpavce
Dougie
(upraveno)
11. 2. 2013, 13:56
@Olynka
Diky Leni To s tim bujonem je trefna poznamka
Aaalenkaaa
(upraveno)
28. 10. 2012, 9:40
nevím, kdo tu řeší ty bujóny pořád já teda do polévek dávám pouze bio-bujón, je bez glutamátu a bez éček, pouze sůl, sušená zelenina
HedvikaSibyla
(upraveno)
24. 9. 2012, 21:17
Jé tuhle polévku děláme už léta, vařila mi ji babička jako malé To ještě nikdo nevěděl, že nějaký Pohlreich existuje A je fakt vynikající!
Veruhaa
(upraveno)
24. 9. 2012, 20:45
Proč bychom se měli zdržovat s vývarem (který se mj. vaří skoro sám), když můžeme dětem naservírovat porci velmi výživného glutamánku, žejo. Fascinuje mě, jak lidi dokážou zmrvit tak jednoduchou polévku, jako je hráškový krém. Dovolit si označit recept s bujonem za dílo Pohlreicha, to je vážně nehoráznost.
Marcela 1980
(upraveno)
24. 9. 2012, 21:02
@Veruhaa
Veroniko, predstavte si, ze uz existuji i bujony bez glutamatu . Kam chodite nakupovat , ze to nevite
Xena
(upraveno)
16. 7. 2012, 23:32
Kačko Děkuji je výborna
nikibureska
(upraveno)
22. 5. 2012, 12:51
Kačko, tak jsem ji dnes také udělala.. Ale protože jsme se synem přiběhli domů před 12 hodinou, tak jsem neměla čas dělat vývar - tudíž jsem použila bujón a vůůůbec nám to nevadilo.. zato hrášek jsem měla od loňska zamražený ze zahrádky Dále jsem neměla pórek, takže bez, ale i tak byla výýýýýborná, sytá a 2letý syn zbaštil plné dva šufánky, i s rohlíkem
Dougie
(upraveno)
27. 5. 2012, 13:35
@nikibureska
Zdravím tak to jsem ráda, že vám chutnala. moje holčičky (2r, 5r) ji mají taky moc rády a s vývarem se nezdržuju, dělám to vždycky s kostkou bujónu a je to super pěkný den Katka
pajuska15
(upraveno)
29. 12. 2011, 9:19
http://www.zdenekpohlreich.cz/kniha Vážně - odvolávat se na mediální tvář odporu k umělým dochucovadlům a jako první ingredienci použít bujon? Nebo jste snad měla na mysli pročištěný vývar z kuřete se zeleninou- tedy boullion? Asi ne, že? Bába nebo sníh, vývar nebo kostka.
umpopo
(upraveno)
5. 1. 2012, 9:40
@pajuska15
když už jste u Polreicha, tak již několikrát uvedl, že v soukromí se cpe kečupem a vaří z kostky,ale to není mediálně zajímavé..
Dougie
(upraveno)
5. 1. 2012, 20:00
@umpopo
Tak to je trefný komentář díky Gábi myslím, že je to stejně jedno jestli bujon nebo vývar, ať si to každý vaří jak chce.....já mé recepty nikomu necpu napsala jsem to jen proto, že se mi ta polévka zdála super a pohlreicha mám ráda, vím, že by nevařil nic hnusného.....
Evelyn123
(upraveno)
29. 12. 2011, 10:10
@pajuska15
Píše snad něco Kateřina o kostce bujónu? Kdybyste četla pozorně tak paní v receptu píše: přilijeme vývar. Já si myslím, že kdyby použila kostku bujónu, tak napíše např.: zalijeme vodou a vhodíme kostku bujónu. Ale to je vedlejší, vy jste další rýpalka, která se tu čerstvě přihlásí, ničím se tu nepředvedla a dává sem svá moudra Zřejmě další "okounice" a tak si dejte odchod
Lenpod
(upraveno)
4. 1. 2012, 9:17
@Evelyn123
Evičko, v surovinách je opravdu napsán drůbeží bujón........ A já jsem ráda , že Z. Pohlreich nemá rád používání nejen bujónů..... Je to sice pohodlné, ale čerstvý vývar je zdravější, neboť upravuje pH organismu, dodává minerální látky, které potřebujeme k neutralizaci kyselin. A pokud nemáme čerstvý vývar můžeme vařit bez něj, sice to není tak "dobré", ale naučíme se cítit i jiní chutě. Zato je to přirozenější a zdravější... A Kačenko, polévka je jistě dobrá...omlouvám se za odbočení .
kuse82
(upraveno)
14. 11. 2012, 14:48
@Lenpod
Slovo bujón původně znamená silně zredukovaný vývar, který lze udělat i doma. Před použitím se zředí vodou. V receptu není napsáno "bujón z kostky".
Evelyn123
(upraveno)
11. 1. 2012, 13:07
@Lenpod
Ale ano, Leni, máte pravdu s tím čestvým vývarem Já to pobrala tak, že Kačka do polévky vlila vývar z drůbeže, tedy doma uvařený. Ale to je pro mne fakt vedlejší, ta rýpavá paní mě docela nabrkla . mějte se hezky
Dougie
(upraveno)
5. 1. 2012, 9:21
@Lenpod
MIlá Lenko, Evo a Pavlíno, děkuji za vaše názory. přeji pěkný den. K.
Evelyn123
(upraveno)
11. 1. 2012, 13:08
@Dougie
konopaska
(upraveno)
2. 7. 2011, 12:50
polévka je opravdu vynikajícíííí , u nás pytlíkovou hrachovku nikdo nechce, ale dnes z těch čerstvých hrášků.....to si všichni pomlaskávali a ta barvička ...no kráááása a labůůůžo!
Jitka z Brna
(upraveno)
24. 3. 2011, 8:37
tak včera jsem vyzkoušela a je moc dobrá.
iris861
(upraveno)
4. 1. 2011, 14:29
Dnes jsem dělala a je I malé moc,moc chutnala
Dougie
(upraveno)
5. 1. 2011, 18:35
@iris861
Super! naše berušky ji taky milují
leenkii
(upraveno)
27. 12. 2010, 14:43
Výborná, úspěch u celé rodiny Díky za vložení receptu
Dougie
(upraveno)
5. 1. 2011, 18:35
@leenkii
Není zač jsem ráda
Pavlína Čadová
(upraveno)
23. 9. 2010, 18:09
Vynikající polévka, pórku jsem dala jen trochu a cítit nebyl. Chutnala celé rodině
Dougie
(upraveno)
4. 11. 2010, 20:21
@Pavlína Čadová
Děkuji moc, že vám všem chutná, to je super ) díky Zdeňku.....
cammelia
(upraveno)
23. 8. 2010, 13:23
Vyzkoušela jsem ji, ale nepřesvědčila mě, cítila jsem z toho příliš ten pórek. Dětem to moc chutnalo, ale pro mě to mělo chuť pórkové polévky.Takže až budeme dělat hráškový krém, asi zůstaneme u naší osvědčené verze hráškového krému, která je s jíškou a sterilovaným hráškem, bez pórku, cibule i česneku. Tuhle si nechám v záloze jako obměnu - dobrou pórkovo-hráškovou polévku.
LeňaV.
(upraveno)
6. 3. 2010, 12:52
Musím říct, že polévka je výborná. I když já jsem z toho měla spíše kaši, ale svůj účel (nasytit hladovou rodinu) to splnilo a všichni si moc pochutnávali.
Mach
(upraveno)
9. 1. 2010, 12:26
Vyzkoušeno,polévka je výborná
petka1
(upraveno)
6. 1. 2010, 21:41
Právě jsem jí dovařila na zítra k obědu a je teda supééér moc děkuju za receptík
Verisek11
(upraveno)
30. 12. 2009, 12:28
Lepší jsem ještě nejedla.
Dougie
(upraveno)
30. 12. 2009, 21:11
@Verisek11
DÍÍÍÍÍÍKY MOC, JSEM RÁDA, ŽE VÁM CHUTNÁ. VAŘÍM JI ČASTO I NAŠÍ MALÉ